Gemeenten

Samenwerken naar succes

In Nederland geven de gemeenten per jaar samen ruim 192 miljoen uit voor het opruimen van zwerfafval! Dat is voor elke gemeente gemiddeld € 11,16 per inwoner voor alleen het verwijderen van dat zwerfafval. Voor een gemeente van 100.000 inwoners is dat ruim een miljoen euro. 

De provincie Zuid-Holland geeft bijvoorbeeld per jaar ruim 41 miljoen euro uit aan het verwijderen van zwerfafval. Door een bewustwording ten aanzien van zwerfafval en de geschatte 10 tot 15% vermindering bij een door statiegeld getriggerd systeem kan dat voor hen een besparing opleveren van ruim 6 miljoen euro.

Een project als GEWOON DOEN! bijvoorbeeld past perfect binnen de vele wensen/doelstellingen/eisen die een gemeente/provincie zich stelt.

Uitgangspunten

* VERMINDEREN – zwerfafval 
* REALISEREN – directe recycling van herbruikbare grondstoffen
* BEWUSTWORDING – [on]zin eenmalig gebruik kleine verpakkingen
* TERUGDRINGEN – afval van eenmalig te gebruiken verpakkingen
* STIMULERING – gebruik kraanwater / bevorderen gezond gewicht
* GROENE PROMOTIE – positieve uitstraling / locatiemarketing
* VERBETERING RECYLINGPROCES – drie aangeleverde schone monostromen
* MEETBAAR RECYCLEN – meetpunt met 99% recycling / Co2 vermijden

Elke Nederlandse gemeente kan een aanvraag doen bij het Afvalfonds Verpakkingen en ontvangt per jaar gemiddeld € 1,18 per inwoner aan Zwerfafvalvergoeding via de raamoverkomst Verpakkingen 2013/2022. Deze gelden worden via het Afvalfonds Verpakkingen aan de gemeenten beschikbaar gesteld voor de uitwerking van EXTRA zwerfafvalactiviteiten.

Voorwaarde voor het verkrijgen en uitgifte van de Afvalvergoedingen is dat deze past binnen een van de bestedingscategorieën. Onze actie GEWOON DOEN! past binnen de volgende vijf van de zeven categorieën.

[1] Gedragsbeïnvloeding
[2] Participatie/beloning
[4] Prikkels ter beïnvloeding
[5] Slimmer beheer
[7] Schoon belonen

*Het zorgt voor bewustwording bij verschillende kerngroepen die nu voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het [zwerf]afval.

*Voor het element [2] Participatie/beloning en [4] Prikkels ter beïnvloeding zetten wij de Blue Bottle in. Deze hoogwaardige roestvrij stalen thermosfles met een keiharde poedercoating en inhoud van 500 ml. heeft een waarde van € 15,- inclusief BTW. Elke Blue Bottle krijgt een gratis Active dop.

Voor elke 300 stuks ingeleverde drinkblikjes of kleine plastic drinkflesjes ontvangt men een Blue Bottle. Daarnaast bestaat er de aankoopmogelijkheid met een korting van € 5,-/€ 10,- inclusief BTW bij de overhandiging van 100/200 stuks blikjes of flesjes. Ook hier ontvangt men de gratis Active dop.

*Uitvoeren/ bekostigen van GEWOON DOEN!/YES WE CAN! is dus mogelijk vanuit de bijdrage Zwerfafval van het Afvalfonds verpakkingen

* De uitvoering van onze acties zorgt voor lagere inzamelings- en verwerkingskosten en minder verbrandingsbelasting op restafval.

*Het sluit aan bij diverse doelen binnen de Global Goals 2030.

*Het sluit aan bij de ondertekening van de gemeente om te komen voor statiegeld op kleine eenmalig te gebruiken verpakkingen en om zo indirect [zwerf]afval te verminderen.


*Het geeft brede publicitaire mogelijkheden de gemeente/adaptor/subsidiair als ‘groene partij’ te profileren en past binnen een duurzame promotie in de locatiemarketing.

Statement

Met het uitvoeren van GEWOON DOEN! als burgerinitiatief ontstaat een positieve beleving. Elke houder van zo’n Blue Bottle draagt bij aan een duidelijk statement; ik ben mij bewust van mijn doen en laat dat zien!

NL – GEWOON DOEN!

Westland @cleanupteam.org – [actief]
Soest @cleanupteam.org – [in opstartfase]
Lansingerland @cleanupteam.org – [in onderzoek]

BQ – GEWOON DOEN!

Bonaire @cleanupteam.org – [in opstartfase]
St.Eustasius @cleanupteam.org – [in onderzoek]
Saba @cleanupteam.org – [in onderzoek]

Schuiven naar boven