Yes we can!

Yes we can! is gestart op 1 nov. 2021 en liep tot 31 december 2022

Inzamelen en recyclen drankblikjes.

STIMULERING – gebruik kraanwater / bevorderen gezond gewicht
BEWUSTWORDING – [on]zin eenmalig gebruik kleine verpakkingen
TERUGDRINGEN – afval van eenmalig te gebruiken verpakkingen
VERMINDEREN – zwerfafval
REALISEREN – directe recycling van herbruikbare grondstoffen
GROENE PROMOTIE – positieve uitstraling / locatiemarketing

Dit project liep van 1 november 2021 tot 31 dec 2022

Met YES WE CAN! gingen we zwerfafval rapen, de drinkblikjes eruit verzamelen en na het inleveren, sorteren en de recycling ervan als nieuwe grondstof inzetten. Als alle ruim 10.000 kids elk 100 blikjes inleveren halen we een waanzinnig aantal op. Door een Blue Bottle als ‘beloning’ ontstond er een gevoel van waarde voor zwerfafval en een lichte competitie tussen de verschillende scholen.

HOE DAN!

De regenboog Naaldwijk

Wij wilde die drinkblikjes inzamelen met alle 10.192 kinderen op de 38 Westlandse basisscholen. De actie werd voor de scholen volledig ontzorgt; van de flyer tot de verwerking. Hierdoor hebben we geprobeerd de scholen te motiveren om mee te doen. Onze Cleanupteam leden gaven altijd de eerste zet en starte het inzamelen voor een school naar keuze. De Regenboog is Naaldwijk was de enige school die aanhaakte.

Na het binnenkomen van voldoende blikjes werden deze ‘omgezet’ in een herbruikbare RVS Blue Bottle voor de kids. Deze kunnen zij gebruiken voor het tappen van drinkwater bij de openbare en ‘Gratis drinkwater’-punten ter wereld die staan in de gratis Refill-app. Door het gebruik van deze [H]eerlijke drinkfles stimuleren we het drinken van gewoon kraanwater; dat is veel gezonder en zo dringen we gelijk het gebruik van dranken in kleine eenmalige verpakkingen terug.

– Wij willen we op alle 38 Westlandse basisscholen een opvallend zichtbaar watertappunt installeren.

  • – Daarnaast ontvangen de ruim 10.000 basisschoolleerlingen een Blue Bottle.
  • – Club van 100 leden kunnen zich profileren op de Blue Bottle.
    – Dat kan op de flessen van één school, op de scholen per dorp of op alle Blue Bottles.

De club van 100

Binnen onze Westlandse projecten werken bewuste ondernemers, bedrijven en organisaties samen om het ook echt van de grond te krijgen. Een actie op eigen bodem, door en voor Westland. Hiervoor neemt één ondernemers het voortouw en hij start de De Club van 100. Hij draagt in – zijn eerste stap – vijf ondernemers voor die elk ook met een donatie van €100,- willen meedoen.

Deze vijf zetten – de tweede stap – en dragen op hun beurt ook weer 5 realties voor. Zo groeit deze club van betrokken mensen naar 25 personen die de donatie van €100,-doen. Die 25 zetten – de derde stap – en dragen ook weer vijf relaties voor en dat zorgt voor 125 deelnemers die de donatie van €100,- doen. Die 125 zetten – de vierde stap – met ook weer vijf personen die zij voordragen, die de donatie doen en zo komen er in deze laatste stap nog eens 625 donaties bij.

In totaal kan er € 78.100,- aan donaties binnenkomen. Dit geld besteden wij in zijn geheel aan het YES WE CAN! en DRNKWTR project. Het eindbedrag is voldoende voor het aanleggen van de 38 watertappunten op de Westlandse basisscholen en voor de ruim 10.000 Blue Bottle’s voor alle kids op die basisscholen. Wat wij uiteindelijk uitrollen is bij de start nog niet te voorzien. Participatie van de scholen is hiervoor van belang.

Voor gewoon kraanwater drinken,. voor een gezondere jeugd,. voor minder eenmalige verpakkingen gebruiken en gelijk veel minder zwerfafval! Daarvoor staat DRNKWTR.

Echt iets veranderen? De Club van 100

Schuiven naar boven